7 dolog, amire feltétlenül figyelj kánikula idején, mert nagy baj lehet!

7 dolog, amire feltétlenül figyelj kánikula idején, mert nagy baj lehet!

Bár a nagy melegek már nem csak a nyári szezonban leselkednek ránk, mégis a legnagyobb eséllyel ilyenkor kell megküzdenünk kánikulával. Az időjárás előrejelzésnek köszönhetően erre már előre fel lehet készülni.

Ilyenkor jellemzően legalább 3 napon keresztül folyamatosan megüti a hőmérő higanyszála a 32,3°C feletti hőmérsékletet. A levegő páratartalma is különösen magas szokott lenni. Tanácsos néhány hasznos tippel felvértezni magunkat erre az időtartamra az egészségünk védelme érdekében.

1# Könnyíts az étrendeden

A legjobb ételek a kánikula idején azok, amelyek magas víz-és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, hogy megfelelően hidratáltak maradhassunk és pótolhassuk mindazt, amit a fokozott izzadással ilyenkor elveszítünk. Fogyassz sok friss zöldséget, gyümölcsöt, salátát. Alaposan mosd meg őket előtte.

2# Folyadék bevitel

Az elvesztett vizet és ásványi anyagokat mindig tiszta, szűrt csapvízzel vagy ásványvízzel fedezd. Ne feledd, hogy a nagyon édes italok nemcsak, hogy nem enyhítik, de növelik is a szomjúságot.

3# Óvatosan bizonyos élelmiszerekkel

A koffeines és alkoholos italok ilyenkor nagyobb terhet rónak a szervezetre, ezért nem javasolt a fogyasztásuk. Próbáld kerülni a könnyen romlandó, tojásos, majonézes, tejes ételeket. Mindent alaposan moss meg. Elkészítés után, ha már nem fogyasztod, azonnal tedd a hűtőbe, mert gyorsan elszaporodhatnak rajta a betegséget okozó mikroorganizmusok.

4# Kerüld a napsütést

Az idősek, gyermekek és kismamák számára különösen tanácsos kerülni a napsütést, de ez alól alapvetően senki nem kivétel. A legkritikusabb órák, amikor a nap sugarai a legnagyobb szögben érik a föld felszínét: 10-14 óra. Ilyenkor mindig fedett helyen vagy árnyékban ajánlott tartózkodni.

5# Gondoskodj a megfelelő védelemről

Ha elhagyod a házat, előtte legalább fél órával kend be magad megfelelő faktorszámú napfényvédővel (használhatsz házi készítésűt is) és vegyél fel világos sapkát vagy kalapot, amely természetes anyagból készült. Mindig viselj világos, könnyen szellőző, kényelmes ruhákat.

6# Vigyázz a gyermekekre

3 év alatti kisgyermeket nem szabad kitenni a nagy hőség okozta megterhelésnek. Az erős napsugárzás idején ne menj ki velük a házból és később is keress árnyékos, hűvösebb helyeket, adj rájuk kalapot és rendszeresen itasd őket.

7# Ne sportolj a szabadban

Ilyenkor kerüld vagy csökkentsd a fizikai aktivitást. Próbáld a napi mozgást a hűvösebb reggeli vagy esti órákban letudni, amikor a nap nem jár magasan. Mindig pótold az elvesztett folyadék mennyiségét, lehetőleg ne cukros sportitalokkal.

tudasfaja.com


Amennyiben nem szeretnél lemaradni a Pozitív gondolatok oldal friss híreiről, akkor menj a Facebook oldalunkra, klikkelj a “Követed” gombra, majd állítsd be a “Megjelenítés elsőként” opciót. Ellenkező esetben a Facebook nem biztos hogy megjeleníti számodra az oldalunk tartalmát!


Csatlakozz motivációs csoportunkhoz itt:
POZITÍV GONDOLATOK FACEBOOK CSOPORT

Csatlakozz spirituális csoportunkhoz itt:
TESTI BETEGSÉGEK LEHETSÉGES LELKI OKAIVAL FOGLALKOZÓ CSOPORTUNK

Csatlakozz Szép idézetek, versek, képek, eredeti csoportunkhoz itt:

SZÉP IDÉZETEK, VERSEK, KÉPEK EREDETI CSOPORT

Csatlakozz kedvenc Facebook csoportunkhoz itt:
VIP MOTIVÁCIÓS FACEBOOK CSOPORTUNK

Csatlakozz Spirituális gondolatok csoportunkhoz itt:
ANGYALI GONDOLATOK CSOPORTUNK

Csatlakozz kedvenc Angyali csoportunkhoz itt:
ANGYALVARÁZSLAT FACEBOOK CSOPORTUNK

Csatlakozz keresztény gondolatok csoportunkhoz itt:
KERESZTÉNY GOLDOLATOK FACEBOOK CSOPORT

És a végén itt a kedvenc humor oldalunk is:
ANYÁM BOROGASS FACEBOOK OLDAL