12 kevéssé ismert tény, amelyek ismerete egy nap megmentheti az életedet!

12 kevéssé ismert tény, amelyek ismerete egy nap megmentheti az életedet!

Sok sérülés vagy akár halál is elkerülhető lett volna, ha az emberek a kritikus helyzetekben helyesen cselekedtek volna. Néha egy egyszerű tény ismerete jelentősen megnövelheti a túlélés esélyét, vagy segíthet megmenteni valaki mást. A Reddit weboldal egyik felhasználója feltette a kérdést: „Mik azok a kevéssé ismert tények, amelyek képesek lehetnek megmenteni az életeket?” Az emberek válaszai arra ösztönöztek bennünket, hogy összeállítsunk egy „túlélési kisokost”.

A BIDISTA szerkesztősége elemezte azokat a helyzeteket, amelyektől függhet az emberi élet, így most egy olyan összeállítást közlünk le, amik segíthetnek megbirkózni a veszélyes helyzetekkel.

1. Ha egy agresszív medvével találkozunk…

Természetesen az a legjobb, ha egyáltalán el tudjuk kerülni a medvével való találkozást a vadonban, de ha ez mégis megtörténik, akkor jó ha tudjuk, hogy ennek az állatnak a gyenge pontja a mozgékonyság. A medvék ugyan gyorsan futnak, és jól másznak fára is, ezért ebben nincs értelme versenyezni velük, de sokkal nehezebb számukra, hogy ügyesen mozogjanak egy tárgy, például egy autó vagy egy fa körül. Előbb vagy utóbb a ragadozó fel fogja adni, hogy megpróbálja elkapni az áldozatát, látva, hogy ez a ravasz „étel” (te) nem éri meg az erőfeszítést.

A legfontosabb, hogy ne ess pánikba, mielőtt a medve agresszívvé válik. Ha bámul rád, állj meg. Ez azt jelenti, hogy nem tudja eldönteni, hogy ki vagy és mit fogsz tenni. Ha lassan közelít, akkor lassan hagyjad el te is a „találkozó” helyét. A medvék ritkán támadják meg az embereket; valószínűbb, hogy az állat visszavonul, amikor rájön, hogy ember vagy.

2. Ha hal vagy a vizelet illata jelenik meg a házban, ami látszólag ok nélkül történt…

Ha a forrás eredete nem határozható meg, akkor ez a szag valószínűleg az olvadó villanyvezetékek szaga. Ez a veszély viszont könnyen tüzet vagy akár robbanást okozhat. A legjobb megoldás az elektromos áram teljes lekapcsolása, majd az ok megkeresése.

3. A vízáramlás, amely „lehetetlenné” teszi, hogy a partra kiússz

Ha véletlenül beleúszol egy olyan vízáramlásba, ami elsodor a parttól, ne is próbálkozz az áramlással szemben úszni, mert hiábavaló és csak ez erődet vesztegeted. Próbálj meg ehelyett párhuzamosan a parttal úszni, amíg ki nem úszol az áramlásból, aztán próbálj meg a part felé kiúszni.

4. Hősokk diagnózisa

A hősokk nyilvánvaló tünetei többek között a szédülés és a hányinger, de más okok miatt is kialakulhat. Annak érdekében, hogy biztosan tudjuk, hősokkal van-e dolgunk, meg kell enni valami édeset, például némi édességet. Ha az íze kellemetlennek tűnik, akkor bizony hősokkot kaptunk. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára különösen fontos, hogy a lehető leghamarabb kiderítsék a tünetek okát, és időben szaksegítséget kapjanak.

5. Egyszerű művelet az emberek eszméletének visszaállítására

Ha sürgősen meg kell szüntetni az eszméletvesztést, a beteget óvatosan fektessük a hátára, és húzzuk a térdeit a mellkasához. Ez vért pumpál az agyba, és a beteg felébred. Fontos azonban, hogy mielőtt ezt megtennénk, először meg kell győződnünk arról, hogy a betegnek nincs sérülése a lábán, fején vagy a törzsén, különben az ilyen „segítség” csak súlyosbíthatja a helyzetét.

6. Segítség, ha egy mérgező kígyó megharapott

Ellentétben a gyakori tévhitekkel, lehetetlen és értelmetlen a mérget kiszívni a sebből, hideg tárggyal (jéggel) hűteni, zsinórral elszorítani, nyomókötéssel kezelni vagy kiégetni a sebet. Amíg a szakemberek nem érkeznek meg, sokat kell inni, és egy antihisztamin (antiallergiás) gyógyszert kell szedniük az áldozatoknak. A harapás helyét nyugodtan kell hagyni, különben a méreg gyorsabban terjed a testben.

7. Egy majdnem megfulladt ember újraélesztése utáni teendők

Ha egy majdnem megfulladt embert sikerült újraéleszteni, az még nem jelenti azt, hogy már semmi sem fenyegeti az életét. Azonnal kórházba kell mennie, különben néhány napon belül meghalhat, ha a víz a tüdejében marad.

8. Hogyan lehet kitörni az autó szélvédőjét, illetve üvegét autóbaleset után?

Ha valaki olyan helyzetbe kerül, amikor az autóból való menekülés csak egy ablakon keresztül lehetséges, és nem lehetséges az ajtókat kinyitni, érdemes megjegyezni, hogy sokkal könnyebb kitörni az üveget, ha nem a középen mérünk rá ütést, hanem a szélei, sarka mentén. Egyébként erre a célra a fejtámla tartója kiválóan megfelel, ha kihúzható az ülés háttámlájából. A különböző autókban a fejtámlák másképp vannak beszerelve, ezért érdemes ezt előzetesen megnézni.

9. Tűz egy üveg víz miatt

Furcsán hangzik, de ha közvetlen napfény éri, akkor valóban tüzet okozhat. Arról van itt szó, hogy ebben az esetben a palack egy lencse lesz, és egy bizonyos ponton a nap hőjét fókuszálja. Ezért jobb, hogy ha a flakonokat, üvegeket az ablaktól távol tartjuk, és soha nem hagyjuk őket az autóban.

10. Az antihisztaminokat mindig tartsunk magunknál

Lehet, hogy allergiás vagy olyanra, amit korábban nem tapasztaltál, vagy amiről nem is tudtál. És az allergia olyan erős lehet, hogy megfelelő segítség nélkül könnyen a másvilágra kerülhetsz. Ez különösen igaz az utazáskor, amikor az emberek új finomságokat próbálnak ki, új típusú növényekkel találkoznak, és így tovább.

11. A strandon található víz túl messze van a szokásos jellemzőktől

Ha túlságosan eltávolodik a víz a parttól, az a közelgő szökőár (cunami) jele. Amennyiben azt tapasztaljuk egy olyan területen, ahol ilyen természeti katasztrófa előfordulására számítani kell, azonnal figyelmeztetni kell mindenkit és futni.

Az Indiai-óceánon a 2004-es szökőár előestéjén sajnos nagyon kevés ember tulajdonított jelentőséget ennek a jelnek. Majdnem az egész part mentén az emberek a korábban vízborította területre mentek, hogy kagylót és halakat gyűjtsenek. A legjobban ez a jelenség, nem meglepő módon, a gyermekeknek a figyelmét keltette fel. Azonban két strandon voltak emberek, akik tudták, ez mit jelent: egy 10 éves angol lány, Tilly Smith és John Chroston biológiai tanár. Azon a napon sikerült megmenteniük sok ember életét.

12. A „hármas” szabályok

Ha nehéz helyzetbe kerülsz, emlékezned kell a „hármas” szabályokra, amelyek leírhatják egy átlagos személy túlélési képességét. Azaz, amit egy ember kibír:

• 3 percet levegő nélkül,

• 3 órát szélsőséges hőmérsékleten,

• 3 napot víz nélkül

• 3 hetet étkezés nélkül.

Ha nem tudod az adott helyzetben a megfelelő teendőket, a túlélési esélyeid sokkal alacsonyabbak.

És neked vannak ilyen túlélési trükkjeid? Volt már olyan, hogy használnod kellett őket? Írd meg nekünk a kommentrovatban!


FORRÁS: https://bidista.com/12-kevesse-ismert-teny-amelyek-ismerete-egy-nap-megmentheti-az-eletedet/


Hét év szerencse vár, ha kedvelés és a “sok szerencsét” beírása után gördítesz lejjebb!


Amennyiben nem szeretnél lemaradni a Pozitív gondolatok oldal friss híreiről, akkor menj a Facebook oldalunkra, klikkelj a “Követed” gombra, majd állítsd be a “Megjelenítés elsőként” opciót. Ellenkező esetben a Facebook nem biztos hogy megjeleníti számodra az oldalunk tartalmát!


Ha hiszel a angyalokban, és abban, hogy igenis léteznek és mindig körülöttünk vannak  segítő szándékukkal, oszd meg ezt a cikket!


Rontás elleni védelemért használd a Hamza kezet, amelyről bővebben az alábbi cikkben olvashatsz:

kattints ide–> Elhoztuk életedbe a védelmező Hamzát, Isten kezét. Fogadd szeretettel és add tovább! <– kattints ide

Csatlakozz motivációs csoportunkhoz itt:
POZITÍV GONDOLATOK FACEBOOK CSOPORT

Csatlakozz spirituális csoportunkhoz itt:
TESTI BETEGSÉGEK LEHETSÉGES LELKI OKAIVAL FOGLALKOZÓ CSOPORTUNK

Csatlakozz Szép idézetek, versek, képek, eredeti csoportunkhoz itt:

SZÉP IDÉZETEK, VERSEK, KÉPEK EREDETI CSOPORT

Csatlakozz kedvenc Facebook csoportunkhoz itt:
VIP MOTIVÁCIÓS FACEBOOK CSOPORTUNK

Csatlakozz Spirituális gondolatok csoportunkhoz itt:
ANGYALI GONDOLATOK CSOPORTUNK

Csatlakozz kedvenc Angyali csoportunkhoz itt:
ANGYALVARÁZSLAT FACEBOOK CSOPORTUNK

Csatlakozz keresztény gondolatok csoportunkhoz itt:
KERESZTÉNY GOLDOLATOK FACEBOOK CSOPORT

És a végén itt a kedvenc humor oldalunk is:
ANYÁM BOROGASS FACEBOOK OLDAL